UBL beschrijving

Inleiding

UBL staat voor Universal Business Language. Dit is een XML formaat van Factuurgegevens. UBL wordt gebruikt om facturen tussen bedrijven op een gestructureerde manier uit te wisselen. Yuki kan UBL facturen aanmaken, exporteren, inlezen en ophalen. Voor het verwerken van UBL facturen hoeft de gebruiker niets extra's te doen. Yuki herkent de UBL factuur en zorgt er voor dat PDF en UBL samen worden verwerkt zonder dubbele facturen te maken. 

Hieronder wordt het formaat beschreven van de UBL export van door Yuki verwerkte documenten. Het betreft de boekhoudkundige aankoop- en verkoopfactuur. 
Voor de commerciële pagina zie ook Yuki UBL.
 Yuki spreekt vloeiend UBL

Uitgaande kant

Zodat de klanten van de Yuki gebruiker deze UBL factuur in hun boekhoudpakket kunnen inlezen zonder deze te hoeven overtypen. Dit wordt ook gebruikt voor factoring maatschappijen om facturen over te nemen van Yuki klanten.

Inkomende kant

In plaats van een papieren factuur te scannen en met OCR tot text te converteren en dan de factuurgegevens eruit te halen is het ook voor Yuki gemakkelijker om de gegevens in UBL te ontvangen. Stuur gewoon de UBL factuur naar ubl@yukiworks.be.

Structuur

De UBL structuur is zeer uitgebreid en kan veel logistieke data bevatten. Yuki gebruikt een zeer beperkte set die relevant is voor het voeren van een boekhouding. Op termijn zou dit nog wel uitgebreid kunnen worden wanneer hier functionele toepassingen voor relevant zijn. Hieronder staan wat voorbeelden. De uitgebreide beschrijving staat op een aparte pagina: Yuki UBL Factuur.

Onderstaand de Top Level structuur van het UBL bericht. Hier zie je voornamelijk de paragrafen (cac) binnen een factuur.

CBC betekent CommonBasicComponents (dus laagste niveau, de elementen) en 

CAC betekent CommonAggregateComponents (dus paragrafen).


<Invoice xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"     <cbc:UBLVersionID>2.0</cbc:UBLVersionID>     <cbc:ID>2015012</cbc:ID>     <cbc:IssueDate>2015-01-10</cbc:IssueDate>     <cbc:InvoiceTypeCode>380</cbc:InvoiceTypeCode>
    <cbc:DocumentCurrencyCode>EUR</cbc:DocumentCurrencyCode>     <cac:AccountingSupplierParty>     <cac:AccountingCustomerParty>     <cac:PaymentMeans>     <cac:TaxTotal>     <cac:LegalMonetaryTotal>     <cac:InvoiceLine> </Invoice>

Voor een gedetailleerde toelichting:Voor de commerciele pagina zie ook Yuki UBL