Controle proef-en saldibalans

Controle proef- en saldibalans

Voor gebruikers in de backoffice rol (Controller) of in de rol 'Externe Accountant' is het mogelijk vanuit de Proef- en saldibalans alle (gebruikte) grootboekrekeningen stuk voor stuk te controleren. Om dit te doen zijn de volgende stappen nodig. De "Controle status" wordt namelijk alleen zichtbaar indien er één administratie is gekozen en een periode verschillend van het huidige boekjaar geselecteerd is. De extra kolommen ter controle worden alleen getoond als een administratie is geblokkeerd.

1. Administratie blokkeren

Alleen beschikbaar voor backoffice controllers. Om grootboekrekeningen te controleren zal een administratie geblokkeerd moeten worden. Kies daarvoor het boekjaar (of een andere periode) dat gecontroleerd moet worden met behulp van de datumselectie. Er verschijnt een knop met een slot om de boekhouding te blokkeren. Klik hierop om de administratie te blokkeren voor andere personen. Het geselecteerde boekjaar wordt geblokkeerd.

Afbeelding toevoegen

2. Grootboekrekeningen controleren

Zodra een administratie is geblokkeerd, verschijnen vier extra kolommen bij elke grootboekrekening:

Afbeelding toevoegen

1. Opmerkingen ingeven / markeren als gecontroleerd 

Via het tekstballon icoontje kan in een apart scherm een opmerking ingegeven worden. Ook kan de grootboekrekening als gecontroleerd gemarkeerd worden
Afbeelding toevoegen

2. Bijlagen bewerken

Via het document icoontje kunnen bijlagen gekoppeld worden aan een grootboekrekening. Hier kunnen bijvoorbeeld documenten over een lening of Afschrijvingstabel gekoppeld worden.

Afbeelding toevoegen

3. Controle status

In de derde kolom wordt een vinkje zichtbaar van zodra een grootboekrekening als gecontroleerd is gemarkeerd.

4. Historie bekijken

Wanneer eerdere opmerkingen zijn ingegeven, kunnen deze via de historie worden weergegeven. Ook die van voorgaande jaren worden getoond.

Afbeelding toevoegen

3. Administratie afsluiten

Zodra alle grootboekrekeningen gecontroleerd zijn kan de administratie afgesloten worden. Dit doe je door nogmaals op het sleuteltje te drukken.

Afbeelding toevoegen
Comments