Adresbeheer uitgangspunten en ontdubbelen

Inleiding

Yuki werkt met een centraal adresboek. Dit adresboek staat ten dienste van de optimale herkenning en verwerking van documenten. Om de kans op het koppelen aan een verkeerd adres te verkleinen, wordt het best gewerkt met een optimaal aantal adressen. Dit betekent zo min mogelijk om vergissingen te voorkomen en zo veel mogelijk om zoveel mogelijk te kunnen matchen. Centrale adressen worden indien nodig lokaal aangemaakt in klantendomein.

In het algemeen geeft dit geen problemen maar in enkele bijzondere gevallen moet hierin keuzes worden gemaakt. Dit betreft met name de ketens die onder een zelfde naam opereren en met meer dan een vestiging zijn vertegenwoordigd. Voorbeelden van keten adressen zijn GAMMA en andere bouwmarkten, Franchise ketens, Colruyt (zelfde KBO-nummer vele adressen), SHELL en andere benzinestations, AlbertHeijn en andere winkelketens, de banken.

Een tweede klasse van adressen zijn de leveranciers die onder één naam diverse diensten aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn: Proximus (telefonie, internet, televisie, zakelijke diensten), banken en verzekeraars en overheidsinstellingen.

De Yuki klanten worden ook up-to-date gehouden doordat de adressen centraal worden bijgehouden in yukicentral met een link naar de domeinen waar dit adres ook voorkomt.

Criteria voor het aanmaken en vinden van adressen

Er wordt op basis van diverse criteria een adres gematched aan een factuur maar de volgende criteria zijn de belangrijkste:
  • KBO-nummer (en in mindere mate btw-nummer)
  • Bankrekeningnummer
  • Betaalwijze

Zie ook: Relaties samenvoegen

Toepassing van citeria

1. Elk KBO-nummer krijgt een eigen adres.
2. Indien de betaalmethode bancontact of creditcard is dan wordt er bij meer dan één adres gewerkt met een adres voor Geheel België. Voorbeeld hiervan is SHELL en andere benzine stations.
3. Er kan gewerkt worden met meer dan één bankrekeningnummer bij een adres. Dit wordt met name gebruikt als de leverancier werkt met diverse bankrekeningnummers om dezelfde diensten op te ontvangen.
4. Wanneer het een scheiding van activiteiten betreft dan kan het best met aparte adressen worden gewerkt. Bijvoorbeeld Proximus met Telefonie en televisie diensten.


Externe links

Opzoeken KBO-nummer
KBO-nummer verplicht vermelden
Comments