UBL Instellingen

Aankoopfacturen

Deze pagina beschrijft hoe je de UBL codes kan vertalen naar automatisch uitgesplitste boekingen.

Indien je van een bepaalde relatie UBL/e-fff facturen ontvangt, dien je een aantal instellingen te doorlopen.

Stap 1: Stel het "document" in.

• Zoek de relatie op waarvoor je UBL facturen ontvangt en ga naar de "Standaardwaarden".
  • Kies in het nieuwe scherm voor 'Uitgebreid'.
  • Klik op '+ Document'.
  • Vul de gegevens in zoals beschreven bij 'Document verwerkingsregels'.
  • Vul bij 'Afhandelen' de gewenste optie in.
Let op! Als je de optie 'Altijd automatisch verwerken' aanduidt, wordt dit automatisch verwerkt. Kies je echter voor de optie 'Indien historie betrouwbaar', zal Yuki de boekingen de eerste keren voorstellen zoals bij de reguliere OCR herkenning.

De grootboekrekening die je gekozen hebt als output in deze eerste stap, is de hoofdrekening waarop geboekt wordt.
Indien de XML meerdere grootboekrekeningen bevat, kan je via stap 2 instellen hoe deze moeten verwerkt worden.
Yuki gaat dan telkens de bedragen afnemen van de hoofdrekening en toewijzen aan de bijkomende herkende regels.
Indien er onvoldoende informatie beschikbaar is, kiest Yuki zijn standaard ingestelde grootboekrekeningen, ingegeven in deze eerste stap.

Stap 2:  Stel de "regel" in. Door de regel in te stellen, wordt de uitsplitsing voorzien.
  • Kies bij UBL artikelcode "is gelijk aan" en vul hier de artikelcode of omschrijving in die je gevonden hebt in de XML.
    • Voorbeeld:
      <cac:Item>
      <cbc:Description>Dienstprestaties </cbc:Description>
      <cbc:Name>Werkzaamheden</cbc:Name>
      <cac:SellersItemIdentification>
      <cbc:ID>unieke artikelcode</cbc:ID>
      </cac:SellersItemIdentification>
      </cac:Item>
  • Kies de gewenste output (grootboekrekening en Btw type).
Herhaal stap 2 totdat je elke opgemerkte grootboekrekening gedefinieerd hebt.

Vanaf de eerstvolgende aanlevering, zullen de gemaakte instellingen van toepassing zijn.

Verkoopfacturen

Indien je UBL verkoopfacturen aanlevert die niet in Yuki zijn gemaakt kan je grotendeels ook bovenstaande stappen volgen.
Om regels aan te maken die voor alle klanten gelden ga je als volgt te werk:
  • Ga naar de Relaties in Yuki door te klikken op het symbool
  • Klik links in het menu op 'Standaardwaarden'.
  • Volg verder de stappen zoals bij de aankoopfacturen, maar laat bij het type Verkoopfactuur het veld 'relatie' blanco.

Yuki Masterclass 2017