Klantenlisting

Bij Intervat moet de klantenlisting jaarlijks worden ingediend, en dit uiterlijk op 31 maart.
Deze listing kan rechtstreeks worden geëxporteerd vanuit Yuki.

Stap 1.  Vooraf aangeven of de klant al dan niet in de klantenlisting hoort
Bij het inboeken van de verkoopfactuur kan de btw nummer van de klant meteen worden ingevoerd indien beschikbaar. Is deze gekend en ingevuld, komt die automatisch bij in de lijst van de klantenlisting. Is deze niet gekend, maar is er zekerheid dat deze klant btw-plichtig is, kan dit met een vinkje worden aangegeven zoals hieronder getoond (vak enkel zichtbaar wanneer het btw-veld leeg is). Dit is opgezet voor de controle van de klantenlisting, waar de ontbrekende gegevens alsnog kunnen worden aangevuld.

Hetzelfde principe kan worden toegepast vanuit de klantenfiche

Stap 2. Controleren van het bedrijfsprofiel
Het is belangrijk dat je nog even de gegevens nakijkt van het bedrijf. Het adres moet kloppen, en ook het telefoonnummer moet goed genoteerd zijn. Let op: de correcte notatie is 035008812 en niet 03/500.88.12 of 03.500.88.12.

Stap 3.  Controleren van de btw-aangfiten

Alvorens je de klantenlisting gaat downloaden kan je best ervoor zorgen dat alle btw-aangiften van het vorige kalenderjaar ook afgesloten zijn. Zodra dit het geval is zal de klantenlisting namelijk ook gesloten worden en riskeer je niet dat er nadien nog iets kan bijkomen.

Stap 4.  Controleren van de klantenlisting

De klantenlisting is bereikbaar vanuit het overzicht van de btw-aangiften van het domein.

De controle of het overzicht compleet is, is vijfledig:

a. Alle btw-plichtige klanten boven de 250 euro drempel: overzicht van de klantenlisting waarbij enkel de klanten die boven de 250 euro uitkomen, opgenomen worden
b. Alle btw-plichtige klanten: overzicht van de klanten zonder de 250 euro drempel.
c. Alle btw-plichtige klanten zonder btw-nummer: dit zijn de klanten die werden aangevinkt (Stap 1) als btw-plichtig waarvan de btw-nummer nog moet worden aangevuld.
d. alle niet btw-plichtige klanten: hier kan worden nagekeken of er geen klanten foutief werden opgezet als particulier
e. Alle klanten die niet in de xml zijn opgenomen: overzicht van alle klanten die niet opgenomen werden in de XML.

Belangrijk om te weten: Wanneer je in Yuki twee relaties hebt met eenzelfde Btw-nummer, maar ze afzonderlijk onder de 250 euro drempel zitten zal Yuki ze niet weergeven, maar toch opnemen als één Btw-nummer in de klantenlisting-xml. Controleer dus ook steeds de dubbele relaties.

Stap 4.  Indienen van de klantenlisting

Wanneer de lijst van alle btw-plichtige klanten volledig is (keuze uit 2.a of 2.b) , kan de klantenlisting worden geëxporteerd om meteen in Intervat in te geven.

Bewaar het bestand op het bureaublad of in de downloads folder. Ga vervolgens naar Intervat om het bestand in te dienen.

ZIE OOK