Eenmanszaak

Voor de eenmanszaken kan je op grootboekniveau naast het percentage voor btw-aftrekbaarheid ook een professioneel percentage toevoegen. Hierdoor zal Yuki automatisch de beroepskosten boeken en wat voor privé gebruik bestemd is, zal op de rekening courant van de eigenaar geboekt worden. 

De rekening courant voor betalingen en ontvangsten in privé wordt gewijzigd naar 484000. Om dit te verwezenlijken dien je de naam van de bestuurder in te vullen. Voor een bestaand domein aangemaakt vóór 2018 dien je dit even opnieuw in te vullen zodat ook hier de 484 correct wordt aangemaakt.

Om een professioneel percentage toe te voegen, dien je naar de grootboekrekening te gaan waar (bij de instellingen) een extra veld beschikbaar is om deze in te geven. 

        


Hoe de boeking eruit ziet in Yuki

Professioneel > btw:
Voor een wagen die 75% voor professioneel gebruik is en waarvan de btw voor 50% aftrekbaar is zal Yuki logischerwijs de helft van de btw boeken op "Btw aftrekbaar". De overige 25% professionele btw wordt samen in kost geboekt met 75% van de maatstaf van heffing. Op de rekening courant zien we tenslotte 25% van het gehele aankoopbedrag.

Professioneel < btw:
Een smartphone die in geval van het voorbeeld 100% btw aftrekbaar is, maar slechts voor 75% professioneel, zal Yuki driekwart van de kost en btw in de onderneming boeken. De overige 25% van het aankoopbedrag komt op de rekening courant van de eigenaar.Comments