Opstart: startdatum

Startdatum van de administratie bepalen

Eén van de vragen die gesteld wordt, betreft de start van de administratie. Het is belangrijk die datum zorgvuldig in te vullen.

Jonge ondernemingen
Heb je een net gestarte onderneming dan ligt het voor de hand dat Yuki de administratie vanaf het begin voert. Voer dan het jaar in waarin je de onderneming bent gestart. Voorbeeld: je bent in oktober 2009 een onderneming gestart. Vul dan in dat Yuki vanaf 2009 je boekhouding moet bijhouden.

Ondernemingen die al langer dan één jaar bestaan
Bestaat je onderneming al langer en heb je eerdere boekjaren op een andere manier gevoerd, geef dan aan wat het eerste boekjaar is dat Yuki moet voeren. Belangrijk is dan dat je zo snel mogelijk gegevens verstrekt over de situatie aan het begin van het boekjaar.

Snel nog een vorig boekjaar verwerken
Je kunt ook vragen alsnog met terugwerkende kracht een boekjaar voor je te boeken. Het is dan wel noodzakelijk dat je nog over alle relevante documenten betreffende dat boekjaar beschikt.

Ondernemingen met een gebroken boekjaar
Als er sprake is van een gebroken boekjaar, geef dan het jaar in waarin het boekjaar gestart is. Voorbeeld: je bedrijf heeft een gebroken boekjaar van juli tot en met juni. Als je wil dat jouw Yuki accountant de administratie voert voor het jaar dat begonnen is op 1 juli 2015 en eindigt op 30 juni 2016, vul dan boekjaar 2016 in.

Administratie pas volgend jaar opstarten
Als je een boekjaar al vrijwel volledig hebt gevoerd in een ander systeem dan is het wellicht beter dat jaar eerst af te maken in dat systeem en pas het volgende jaar over te stappen op Yuki. Heet domein kan al klaargezet worden maar er wordt pas gestart met het verweren van jouw administratie in het nieuwe jaar.

Start van de eerste btw-aangifte die Yuki moet verzorgen
Jouw Yuki accountant verzorgt ook je btw-aangifte. Je kunt er echter ook voor kiezen dat zelf te doen. Geef daar waar het gevraagd wordt op of Yuki je btw-aangifte moet verzorgen en zo ja, vanaf welke aangifte je dat wenst.

Volgende hoofdstuk


Zie ook

Comments