Yuki factuur‎ > ‎

Aanmaken van verkoopartikelen

Voordat je facturen kan gaan maken in Yuki, dien je eerst verkoopartikelen aan te maken. Omdat de facturen die je maakt meteen automatisch ingeboekt worden, is het erg belangrijk dat deze artikelen goed ingesteld worden (btw-code, grootboekrekening, …). Daarom raden we aan dit tezamen met de accountant te doen.

Verkoopartikelen aanmaken doe je door op het plusje te klikken bij de verkoopartikelenlijst:

Vervolgens krijg je het volgende scherm te zien:

Rode velden zijn verplicht in te vullen!

Omschrijving
Dit is naam van het artikel/dienst die verschijnt op de factuur. Deze kan je tijdens het maken van een factuur nog aanpassen. Als je op het pijltje rechts klikt kan je de omschrijving in verschillende talen ingeven, zodat het artikel steeds in de juiste taal verschijnt (afhankelijk van de taal van de lay-out).

Referentie
Dit kan bijvoorbeeld de artikelcode zijn. Je kan dit laten verschijnen op de factuur indien gewenst.

Administratie
Als je meer dan één administratie in je domein hebt, moet je hier aangeven in welke administratie dit artikel gebruikt wordt. Een artikel kan via de prijslijsten ook in andere administraties gebruikt worden.

Prijslijst
Indien je met meerdere prijslijsten wenst te werken (bv voor verschillende klantgroepen), kan je hier aangeven in welke prijslijst dit artikel dient opgenomen te worden. Een artikel kan later in meerdere prijslijsten opgenomen worden. Je kiest hier dus best de basisprijslijst voor het artikel. Meer info over prijslijsten vind je op de help-pagina prijslijsten!

Verkoopprijs

Hier vul je de standaard verkoopprijs van het artikel in. Wat je hier invult is excl. btw. Deze kan je tijdens het maken van een factuur nog aanpassen (en eventueel laten opslaan per klant zodat je dit niet hoeft te onthouden!). Indien je het artikel opneemt in een prijslijst waar je incl. btw aanvinkt kan je daar een prijs incl. btw meegeven.

Btw-percentage
Vul hier in welk btw-percentage normaal gesproken op dit artikel van toepassing is. Dat zal meestal 21%, 6% of 0% zijn.

Grootboek
Vul hier in op welke grootboekrekening de omzet van dit artikel door Yuki geboekt moet worden. Als je twijfelt welke je moet kiezen, neem dan zeker contact op met jouw Yuki accountant!

Exporteren en/of importeren van verkoopartikelen

Elk artikel is opgenomen in een prijslijst. Omdat het niet mogelijk is om een artikel meerdere keren aan te maken en je deze toch, om diverse redenen, in meerdere prijslijsten zou wil opnemen, heeft Yuki het exporteren uit en importeren van artikelen in prijslijsten ontwikkeld.

Exporteren van artikelen uit een prijslijst doe je als volgt:

• Open de verkoopmodule, klik vervolgens links in je scherm op 'Verkoopartikelen' en klik in de werkbalk op 'Prijslijsten'
  • Open de prijslijst waarvan je de artikelen wilt exporteren door te klikken op >
  • Klik rechts in de werkbalk op de knop ‘Exporteren’ (pijl naar beneden).

Importeren van artikelen in een prijslijst doe je als volgt:

• Open de verkoopmodule, klik vervolgens links in je scherm op 'Verkoopartikelen' en klik in de werkbalk op 'Prijslijsten'
  • Open de prijslijst waarin je de artikelen wilt importeren door te klikken op >
  • Klik links in de werkbalk op de knop ‘Importeren’ (pijl naar boven).
Vervolgens doe je een import op basis van een CSV-bestand. De kolommen dienen opgemaakt te worden zoals ons voorbeeldbestand.
Let er ook op dat de Btw codes exact worden opgenomen zoals in het voorbeeldbestand! Deze zijn uniek en kunnen alleen door Yuki gelezen worden.

Let op!

Op prijslijstniveau kun je aangeven of de prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Bij het importeren moet je zelf in de gaten houden dat je een prijslijst van hetzelfde type selecteert.

Vreemde valuta wordt op prijslijstniveau bepaald maar dit gegeven wordt bij het exporteren niet opgenomen in het bestand. Dus bij het importeren goed opletten dat je de prijslijst met dezelfde valuta kiest of naderhand de prijs aanpast naar de valuta.

Na het importeren kun je per prijslijst de prijs, het btw-percentage en de geldigheidsdatums 'van' en 'tot en met' aanpassen.

ċ
Prijslijst.csv
(1k)
Minal Bashir-Dar,
30 mei 2018 06:27